Samenvatting

Een keurmerk geeft aan dat een product voldoet aan bepaalde eisen. Elk keurmerk heeft verschillende eisen, veiligheid, milieuvriendelijkheid, biologisch etc. De eisen worden gecontroleerd door een organisatie die de keurmerken uitgeven. Een controlerende organisatie is Skal. Er zijn een aantal keurmerken die erkend zijn. Onder andere EKO-keur, demeter, milieukeur, ecolabel en der Blaue Engel. Andere keurmerken kan iedereen gebruiken zonder dat iemand daar toestemming voor hoeft te geven. Als een product geen keurmerk heeft hoeft dit niet te betekenen dat het minder van kwaliteit is. Het is alleen meer belastend voor het milieu.
Gewone keurmerken zijn minder belastend voor het milieu. Biologische producten zijn geproduceerd zonder chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ze bevatten geen kleur- , geur- en smaakstoffen. Demeter keurmerk is nog wat strenger, bij dit biologische keurmerk mogen de koeien niet onthoort zijn en lopen tussen de legkippen gewoon hanen. Deze producten hebben automatisch ook het EKO-keurmerk.
Het EKO-keurmerk en Demeter geven aan dat een product is biologisch is geproduceerd. Milieukeur, ecolabel en der Blaue Engel geven aan dat een product minder belastend is tegen over vergelijkbare producten.