Welke keurmerken kun je in de diverse sectoren tegenkomen, waar staan ze voor en wie geeft ze uit:

EKO-keurmerk:
Het EKO-keurmerk geeft aan dat een product biologisch is geproduceerd. De boeren gebruiken geen insecticiden of kunstmest. Ook bevatten de producten geen kleur-, geur- en smaakstoffen. Skal controleert de bedrijven en geeft de keurmerken uit aan de producten. Het wordt minimaal 2 keer per jaar gecontroleerd. Skal is door het ministerie van LNV aangewezen om dit te controleren.

Demeter:
In Nederland hebben producten met een demeter keurmerk ook altijd een EKO-keurmerk. De producten voldoen dus aan de eisen van de biologische landbouw. Demeter heeft alleen meer voorwaardes waar het product aan moet voldoen. Er kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van gewaspreparaten, koeien mogen niet onthoord worden en tussen de legkippen lopen hanen. De producten zijn verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels of bij de boerderij zelf. Ook dit keurmerk word gecontroleerd door de stichting Skal.



Milieukeur:
Dit milieukeurmerk kan je tegen komen op verschillende soorten artikelen, voedingsmiddelen , papier, verf, meubelen, brandblussers, planten en bij leveranciers van groene stroom. Het geeft aan dat een product minder belastend is voor het milieu. De producten worden regelmatig gecontroleerd, hier bij wordt dan het hele proces nagelopen van grondstof tot eindproduct.



Ecolabel:
De Europese unie heeft ook een milieukenmerk, het Europees Ecolabel. U kunt het overal in Europa tegen komen. Het is een keurmerk voor non-food producten en diensten. Onder andere op bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, huishoudelijke apparaten, verven, vloertegels en matrassen. Net als Milieukeur staat het Europees Ecolabel op producten die minder belastend zijn voor het milieu in vergelijking met andere soortgelijke producten. In Nederland zijn nog niet veel producten met het Europees Ecolabel, intussen is het keurmerk toegekend aan plavondverf, allesreiniger,afwasmiddel en drie andere wasmiddelen. De stichting Milieukeur in Den Haag beheert het Europees Ecolabel in Nederland.



Der Blaue Engel:
De Duitse variant,der Blaue Engel, van het Nederlandse Milieukeur staat op producten die minder belastend zijn voor het milieu tegenover andere gelijk soortelijke producten. In Nederland kom je dit symbool tegen. Je kan ze tegen komen op papier, CV-ketels, elektrische apparaten, computers, kopieerapparaten en papierproducten. De eigenaar van dit milieukeurmerk is het Duitse overheidsinstituut RAL.